Thursday, December 9, 2010

ROH KEMBALI KE RUMAH





         Layan dulu tengok video youtube Mamat Khalid ni. Maklimah belum lagi dapat tengok, busy sangat baik kat office mahupun  kat rumah. Sekarang ni Maklimah dah feamous kat office sejak filem Hantu Kak Limah balik rumah. Boss pun pandai usik MakLimah, janganlah pandai-pandai nak balik cepat nanti dia usik "Hai...MaklImah nak balik rumah ke?"

         Tak jadi ni nanti kena ajak anak-anak pergi tengok wayang Mamat Khalid, nak ajak suami...hmm...dia memang tak suka tengok wayang. MakLimah baca paper kata cerita Mamat Khalid ni kelakar gila, lebih-lebih lagi tengok si Awie jadi "AWWW...! Maklimah memang suka dia usik-usik MakLimah, tapi...hantu Kak Limah dalam filem tu taklah cantik mana pun kalau nak banding dengan MakLimah. Lain kali Mamat Khalid kena panggil MakLimah berlakonlah...!lagipun MakLimah pernah jadi pelakon tambahan.

         Hah! Dah habis layan cerita pasal Hantu KakLimah? Kali ni Maklimah nak cerita pasal Roh balik rumah. Bukanlah sama cerita dengan Hantu kak Limah tu, sebenarnya dia bukannya hantu, cuma orang kampung je yang taksub sangat dengan benda-bendah tahyul, walaupun hakikatnya memang ada makhluk halus dan syaitan. MakLimah bukannya arif sangat pasal benda ni tapi...pernah terjadi kat kampung kawan, Malas nak cerita tentang hal orang, takut kalau timbul fitnah je...tapi MakLimah cerita apa yang kawan cerita. kalau dia tipu, nampaknmya MakLimah samalah menipu...hee...I am sorry!

         Biasalah orang dulu-dulu memang suka ada dampingan/saka, semua itu adalah untuk kepentingan diri sendiri ataupun keluarga. Tetapi...keluarganya sendiri tak tau yang ibunya ada memakai....!Ibunya walaupun dah berumur 80 tahun masih nampak cantik dan berseri-seri hinggalah bila tiba-tiba ibunya jatuh sakit dan terlantar tidak bolih bangun. Nak bawa ke hospital ibu tak beri. Matanya memandang tajam sesiapa yang datang melawatnya, makan jangan ceritalah...melahap macam orang tak pernah makan. Pening kepala anak-anaknya nak melayan hinggalah datang Haji Rahman (bukan nama sebenar) datang melawatnya.

         "Issh...Yusof, ni bukan mak kamu ni...!" Haji Rahman berbisik kat Rahman.
         "EErrr...saya tak faham Haji," Yusof hairan.
         "Kenapa dengan mak saya, Haji?"
         "Kamu tak tau ke mak kamu ni ada saka?" Haji Rahman bagi tau Yusof.
         "Tak...tanya Midah, dia yang tinggal dengan ibu."
         "Midah tak tau, Haji. Mak tak cakap apa-apa pun, cuma mak kata kalau dia sakit, mak suruh pakai  cincin mak."
          "Masyallah....! Kau dah pakai cincin tu?" tanya Haji Rahman.
          "EErrr...belum lagi, lupa."
          "Jangan pakai...malam nanti kita suruh orang kampung bukak atap rumah, lepas saka dia tu."
          "Tak sangka pulak, mak ada saka,: Rahman dan Midah hairan.

Malam tu dia orang bukak atap rumah, Haji Rahman yang pandai mengubat telah menolong Yusof sekeluiarga. Selepas semuanya selesai lain pulak timbul bila Rohnya pula balik rumah, macam cerita KakLimah balik rumah tu. Anaknya Midah sendiri yang nampak tapi....Haji Rahman dan orang kampung ramai-ramai baca yassin dan buat kenduri barulah tak dengar lagi rohnya balik rumah. Malas nak cerita macam mana rupanya hantu dia balik nanti tak bolih tidur pulak  Walau macamapun kawan Mak Limah cakap selama seminggu mereka tak bolih tidur sebab seperti nampak bayang-bayang maknya kat dapur tengan memasak dan mengemas malam-malam. 







3 comments:

Cempakamelati said...

Saya datang dan follow awak..kat sini takde chat box ya??

Afendi Othman said...

macam best..terasa nak tengok dipanggung..tapi sbnrnya ade skeptical skit ngn filem mamat khalid...

shahjiehan said...

macam best jr cite nih!...heheh.. nk tgk